Léto klepe na dveře a pro některé milovníky čaje to znamená změnu stráží. Se stoupajícími teplotami mnozí z nás vymění útulné šálky za vysoké sklenice a zásobníky na led. Načasování nemůže být lepší - červen je Národním měsícem ledového čaje a my jsme tu jako vždy, abychom vám pomohli ho co nejlépe využít.
Věděli jste, že téměř 85 % čaje vypitého v Americe je ledový? Je to pravda. Zatímco v jiných částech světa možná vládne horký čaj, tady ve Spojených státech je ledový čaj víc než jen letní stálicí. Od vzniku jižanského sladkého čaje až po moderní trend cold brew se ledový čaj proměnil v pozoruhodně univerzální nápoj, který se hodí pro každou chuť a příležitost. Proto se s námi podělte o dokonalého průvodce oslavou ledového čaje po celý měsíc (a léto).

Chladná historie
Horký čaj má sice za sebou staletou tradici, ale ledový čaj má stejně skvělou historii - a to doslova. Se studeným čajem se experimentovalo už dlouhá léta, ale tento nápad se skutečně prosadil až na Světové výstavě v St. Louis v roce 1904.
Představte si to: je parný letní den a anglický prodavač čaje se snaží přesvědčit návštěvníky veletrhu, aby popíjeli něco parního (pochopitelně). Pak ale prodavač Richard Blechynden prožije geniální okamžik. Rozhodne se, že svůj horký čaj zalije ledem a bude ho podávat vychlazený. A tak se zrodí letní ikona. Blechynden samozřejmě nebyl první, koho napadlo podávat čaj studený, ale rozhodně ho pomohl uvést na mapu.
Rychle se přesuneme do dnešní doby a ledový čaj se z klasiky na verandě stal mistrovským dílem. Ovocný? Bylinný? Šumivý? Neslazený s kapkou citronu? Ať už je to jakkoli, ledový čaj je tu od toho, aby vám pomohl zchladit se, osvěžit se a popíjet v létě.
Uvařte si dokonalý džbán
Stejně jako u horkého čaje je i vaření ledového čaje umění a věda. Stejně tak by měl proces začínat kvalitními surovinami a trochou know-how... v tom jsme na místě my. Existují dva hlavní způsoby: první je horké spaření a vychlazení, kdy čaj namočíte jako obvykle a pak ho zchladíte v lednici. Druhou metodou je louhování za studena, kdy se čajové sáčky nebo sypané lístky louhují několik hodin ve studené vodě. Obě varianty se u naší řady ledových čajů Fresh Brew skvěle osvědčily, záleží jen na vašem časovém plánu a chuti.
Pokud používáte metodu horkého louhování, začněte tím, že budete věnovat velkou pozornost teplotě vody a době louhování - obojí je klíčem k dosažení nejlepší chuti. Příliš horká voda nebo příliš dlouho louhované lístky mohou způsobit, že váš čaj bude chutnat hořce nebo příliš silně. Po uvaření nechte čaj před zchlazením mírně vychladnout nebo jej postupně zalévejte ledem, abyste se vyhnuli „šoku“, který může způsobit zakalení čaje.
Vaření za studena vyžaduje trochu více času a trpělivosti, ale vyplatí se to. Místo zahřívání necháte čaj pomalu louhovat ve studené vodě po dobu několika hodin, obvykle přes noc. Tato metoda přináší jemnější a delikátnější chutě a jejím bonusem je, že je prakticky spolehlivá.
Aby byl váš ledový čaj křišťálově čistý, je vaším přítelem filtrovaná voda. Pokud máte rádi sladký čaj, je nejlepší přidat sladidlo ještě teplé, aby se rovnoměrně rozpustilo. A nezapomeňte na to nejlepší: ozdoby! Plátky čerstvých citrusů, snítky máty a dokonce i hrst mražených bobulí mohou z obyčejného džbánu udělat něco opravdu výjimečného. Podávejte ho ve svém oblíbeném skleněném nádobí s několika kostkami ledu s čajovou příměsí a získáte nápoj, který je stejně krásný jako osvěžující.
Letní doušky
Ať už pořádáte grilování na zahradě, vyrážíte na výlet nebo si jen užíváte líné odpoledne u bazénu, ledový čaj je ideálním společníkem pro každou chvíli. Je všestranný, osvěžující a nekonečně přizpůsobivý. Pro ty, kteří chtějí svůj zážitek z ledového čaje povýšit, není lepší způsob, než z něj udělat koktejl nebo mocktail. Buďte kreativní s některými z níže uvedených receptů:
Broskvový ledový čaj Mojito
Ingredience:
- 6 lístků máty
- 3 oz Harney & Sons Peach Fresh Brew Iced Tea
- 2 oz bílého rumu
- ½ oz čerstvé limetkové šťávy
- ½ oz jednoduchého sirupu*
- Čerstvé lístky máty
- Kostky ledu
- Soda (na doplnění)
- Klínek limetky a snítka máty na ozdobu
Pokyny:
- Ve sklenici rozmixujte lístky čerstvé máty s jednoduchým sirupem a čerstvou limetkovou šťávou.
- Do sklenice přidejte broskvový čaj a rum.
- Sklenici naplňte kostkami ledu.
- Doplňte a zamíchejte
- Pro osvěžení a perlivou chuť dolijte sodovku.
- Jemně promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
- Ozdobte a podávejte
- Ozdobte limetkou a snítkou čerstvé máty, abyste získali další aroma a šmrnc.
*Jednoduchý sirup lze připravit předem a uchovávat v chladničce až týden.
Pokud se vydáváte cestou střízlivých zvědavců, ledový čaj je ideální způsob, jak se osvěžit bez alkoholu.